lørdag 20. februar 2016

- Lærer, jeg er ferdig!

Har du noen gang hørt "ferdiiiiiiiiiig" i klasserommet, gjerne i en stille arbeidsstund? Det har i alle fall jeg. På grunn av dette har jeg laget en serie jeg har kalt "Jeg er ferdig!"-serien.

Jeg er ferdig! .. noe man hører ganske ofte i klasserommet! Dette blogginnlegget forteller om hvordan jeg holder elevene aktive med ventearbeid de forsyner seg selv av!
Identiske opplegg finnes på norsk og engelsk.

Jeg er ferdig! .. noe man hører ganske ofte i klasserommet! Dette blogginnlegget forteller om hvordan jeg holder elevene aktive med ventearbeid de forsyner seg selv av!
Formålet med oppleggene er at du som lærer kan skrive ut oppgavene, sette dem i en “Ferdig”-perm, og la elevene stille og rolig forsyne seg selv når de har blitt arbeidsledige. Min erfaring er at dette er svært nyttig i klasserommet! Elever som arbeider hurtig blir ikke sittende på “tomgang”, og har dermed ikke tid til å kjede seg eller lage uro. Elever som arbeider mindre hurtig får arbeidsro og slipper å bli distraherte av medelever som roper “ferdig!”.

Oppgavene må være enkle å forstå, selvgående og helst repetere en eller flere grunnleggende ferdigheter eller basiskunnskaper. Jeg syns ikke at ventearbeid skal være "tankeløst".

Bruksområdet til slike oppgaver er selvfølgelig ikke begrenset til ventearbeid. Jeg har brukt dem i mange ulike situasjoner, blant annet stasjonsarbeid. Jeg syns det er nyttig å ha en stasjon som er selvgående, all den tid man ikke har en lærer til hver stasjon. Flere av oppgavene kan brukes til å "spille" med, der man triller terning om hvilken farge man får lov til å bruke på arket. Førstemann til å bli ferdig! Arkene kan til og med brukes som hjemmelekse!
Jeg er ferdig! .. noe man hører ganske ofte i klasserommet! Dette blogginnlegget forteller om hvordan jeg holder elevene aktive med ventearbeid de forsyner seg selv av!

Til nå har jeg laget:
  1. Tegning etter instruksjon
  2. Korte skriveoppgaver
  3. Tegning etter multiplikasjon
  4. Tegning og leseforståelse
  5. Ordsøk - høyfrekvente ord

Til sammen i disse fem settene med oppgaver er det til sammen over 100 sider! De kommer i både små og store bokstaver, og selvfølgelig på begge målformer.

1. Tegning etter instruksjon

25 ulike oppgaver som går ut på å fargelegge etter instruksjoner. Trill og farg kommer i ti ulike varianter, mens farg etter instruksjon har fem ulike varianter. Det er til sammen ti ulike oppgaver der elevene skal farge etter høyfrekvente ord - 4 på norsk og 6 på engelsk.
Jeg er ferdig! .. noe man hører ganske ofte i klasserommet! Dette blogginnlegget forteller om hvordan jeg holder elevene aktive med ventearbeid de forsyner seg selv av!

Oppgavene har veldig ulik vanskegrad, og de fleste vil kunne finne noe som er kjekt her!

2. Korte skriveoppgaver

Det er 25 ulike korte skriveoppgaver, der alle kommer med både store og små bokstaver.

★ Oppgave 1-5: Skriv med inspirasjon fra bilde. Bildene har variert innhold, men alle viser negative situasjoner som kan oppstå.
★ Oppgave 6-10: Skriv med inspirasjon fra bilde. Alle disse bildene handler om ulike sykdommer/ulykker, hvordan personen føler seg, og om elevene har opplevd noe lignende selv.
★ Oppgave 11-20: Fantasikjæledyr. Elevene skal late som at de får seg et nytt kjæledyr (bildet), og beskrive hva de trenger for å ta vare på dyret.
★ Oppgave 21-25: Dialog. Elevene skal finne på en samtale mellom personene på bildet, og skrive den ned.

3. Tegning etter multiplikasjon

Som det første bildet i innlegget viser er oppgavene relativt enkle. Man må regne ut gangestykkene og finne ut hvilket tall som hører til hvilken farge. Gangetabellene fra 2-10 er dekket, med tre arbeidsark for hver gangetabell.

4. Tegning og leseforståelse

Oppgavene går ut på å lese en kort tekst, og tegne til den. En viss del av tegningen er allerede på plass, og elevene skal fullføre. Det er viktig å merke seg at dersom de tegner uten å lese gjennom hele teksten først vil det kunne føre til problemer. Noen av oppgavene har også instruksjoner om f.eks hvilken farge noe ikke har. Et godt generelt råd er å ikke rase gjennom oppgaven. Elevene må ta seg tid til å lese, forstå og danne seg et bilde av tegningen de skal skape.

5. Ordsøk-oppgaver etter høyfrevente ord

Klassiske ordsøk-oppgaver der elevene skal jakte etter høyfrekvente ord!

Lag dine egne oppgaver, eller bruk mine hvis du ønsker det!

Venteoppgaver kommer i mange former og varianter. Det kan være så enkelt som å åpne et bilde på smartboard og be elevene skrive om det. Hvis du ønsker å se nærmere på mine "Jeg er ferdig"-pakker så finner du alle sammen ved å klikke her

Jeg har laget en samlepakke (bildet til høyre) der det er planlagt minst 10 ulike slike pakker. Alle dere som har kjøpt samlepakken kan laste ned ny versjon etterhvert som pakkene blir lagt ut - selvfølgelig uten ekstra kostnad. Er man spesielt interessert i enkeltpakkene så ligger de der også. Ønsker du å bruke oppgavene på engelsk kan du finne dem ved å klikke her!

Tilbakemeldingene på pakkene har vært over all forventning!
"Så kjekt å vite at man alltid har noe i bakhånd til de som blir raskt ferdig med oppgavene sine:) " 
"Supert for de som blir fort ferdig og som gode avbrekk fra de vanlige bøkene. Elevene likte arkene veldig godt. Tusen takk!" 
"Herlig! TUSEN takk! Fint å ha i klasserommet til de som alltid er fort ferdig."  
"Fint med oppgaver som er selvforklarende. Dette kommer til å funke helt supert!"  
"Kjempe deilig å slippe å lage alt selv. Kopieres og skal brukes på nyåret." 
"Spennende, lett anvendlig og kreativt!! et godt supplement som er lett å få til"

Les disse, og mange andre, tilbakemeldinger inne på hver enkelt pakke på TpT! Jeg håper du ble inspirert til å lage deg en "Ferdig"-perm, uansett om det er med mine, dine eller andre sine opplegg! Lykke til!

Hjertelig hilsen, 

2 kommentarer:

  1. Hei :)

    Så utrolig mye bra du lager!!Veldig inspirerende! Hvilke klassetrinn passer disse Venteoppgavene til? :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Eva! :) Tusen takk for hyggelig kommentar! Jeg vil si at de passer fra første trinn og oppover, avhengig av oppgavetype! Det er en ganske stor variasjon, og det vil jo være avhengig av elevgruppen også. Du kan se på de engelske som ligger her for å se flere bilder: http://blogg.malimomode.no/2016/05/gratis-nedlasting-av-ventearbeid.html -- oppgavene er like, bare norsk/engelsk. :)

      Slett